O vede, ktorá zmenila kultúru.

Vybrané kapitoly z dejín vedy a kultúry odhaľujú skryté príbehy a priateľstvá geniálnych osobností. Interferencia medzi vedou a kultúrou ako historicky prirodzený proces, ktorý sa dnes mení na jeden celok. Množstvo príkladov neuveriteľných multimediálnych projektov v ktorých sa budúcnosť mení na prítomnosť. Hľadanie nových komunikačných rovín, ktoré menia exaktnú informáciu na osobný zážitok.

Umenie a veda sú dva fenomény, ktoré majú k sebe veľmi blízko a v mnohom sa prekrývajú (spomeňme si len Alberta Einsteina s husľami). Aj umenie aj veda sú o kreativite, slobode myslenia, o búraní hraníc, o snahe vysvetliť neznáme. V histórii je veľa príkladov ako veda ovlyvňovala umenie, a naopak, ako bolo umenie inšpiráciou pre vedu. Naše pozvanie do vedeckej kaviarne prijal človek, ktorý vie o vzťahu umenia a vedy veľa, a to nielen akademicky, ale aj z vlastnej skúsenosti, doc. PaedDr. Mgr. art. Boris Vaitovič, ArtD., ktorý je mimo iného vedúcim Katedry výtvarných umení a intermédií Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach.

Zámerne je uvedené „mimo iného“, pretože Boris Vaitovič je niečo ako kreatívny polyhistor – je to maliar, grafik, muzikant, učiteľ, tútor, podnikateľ, programátor, amatérsky fyzik, biológ, technik, organizátor, popularizátor, aktivista … Je známy doma, ale aj v zahraničí. Mnohí z Vás už určite videli jeho umelecké multimediálne inštalácie, počas košických Bielych nocí alebo iných podujatí, a pritom ste možno ani netušili kto je ich autorom. V svojich výskumoch kombinuje prepracovanú a často rafinovanú techniku s pôsobivým umeleckým prejavom a vždy s nejakým humanitným alebo ekologickým odkazom. Jeho diela sú známe nielen doma, ale aj v zahraničí o čom svedčia aj početné domáce, ale aj zahraničné výstavy jeho prác. Ak ste kaviareň nestihli, alebo si chcete niektoré časti osviežiť, pozrite si priložený video záznam kaviarne. Človek nemusí so všetkým súhlasiť, je však to autentický pohľad umelca na to, ako sa veda prelínala s umením, ako ho ovplyvňovala, a niekedy možno aj naopak, ako umenie inšpirovalo vedu.

© Copyright 2024 Košické vedecké kaviarne