Jadrová fúzia: Dokážeme spútať energiu hviezd?

Stalo sa už milou tradíciou, že na jeseň nás navštívi veľmi obľúbený prednášajúci, Mgr. Martin Venhart, PhD z Fyzikálneho ústavu SAV, v.v.i. v Bratislave. Martin Venhart si našiel čas aj tento rok, nielen preto, aby neporušil tradíciu a nielen preto, že má košické publikum veľmi rád, opäť prišiel s veľmi atraktívnou a aktuálnou témou – hovoril o energii budúcnosti o jadrovej fúzii. V tejto dobe energetických nestabilít je to téma nanajvýš aktuálna. A z vedeckého hľadiska nesmierne zaujímavá.

Pravidelným návštevníkom určite netreba Martina Venharta predstavovať. Pripravil pre nás už niekoľko zaujímavých kaviarní, a všetky boli veľmi úspešné. Len v krátkosti – Martin Venhart je jadrový fyzik, je pracovníkom Fyzikálneho ústavu SAV, v. v. i. v Bratislave, ale tým výpočet jeho pracovných zaradení nekončí. Je súčasne podpredsedom SAV a svoje experimenty robí v medzinárodných laboratóriách ako napríklad CERN, alebo Univerzita v Jyväskylä. Napriek svojej pracovnej vyťaženosti a časovej zaneprázdnenosti si Martin Venhart dokáže nájsť čas aj na popularizáciu vedy a to nielen v okolí Bratislavy kde pôsobí, ale rád pricestuje k nám do Košíc, ale aj do Lučenca, alebo do Vranova and Topľou. Martin Venhart je nielen vynikajúci vedec, ale aj veľmi dobrý rozprávač, ktorý vie danú tému napriek jej zložitosti podať zrozumiteľným a atraktívnym spôsobom.

Jadrová fúzia je dlhodobo považovaná za svätý grál produkcie energie, ktorý sľubuje čistý, udržateľný a výdatný zdroj. V prednáške predstavíme koncept jadrovej fúzie, vďaka ktorej svietia hviezdy ako naše Slnko. Na rozdiel od jadrového štiepenia, ktoré sa používa v súčasných jadrových reaktoroch, fúzia zahŕňa zlučovanie ľahkých atómových jadier, aby sa uvoľnilo obrovské množstvo energie. Ukázalo sa však, že využitie tejto energie na Zemi je významnou vedeckou a inžinierskou výzvou. Následne budeme hovoriť o súčasných experimentálnych zariadeniach zameraných na dosiahnutie dlhodobo kontrolovanej jadrovej fúzie. Účastníci sa dozvedia o rôznych prístupoch k fúzii, vrátane magneticky a inerciálne udržiavanej fúzie, ako aj o najnovších objavoch a pokrokoch v týchto oblastiach. Budeme diskutovať o najnovších poznatkoch, ktoré boli predstavené na Science and Technology in Society fóre v Kyote v októbri 2023. Ďalej budeme diskutovať o možných zdrojoch paliva pre tieto elektrárne ako aj nad cenou takejto energie. A nakoniec sa zamyslíme sa aj nad tou najčastejšou otázkou týkajúcou sa jadrovej fúzie: Kedy?

Videozáznam: (c) Mgr. Martin Bystriansky

© Copyright 2024 Košické vedecké kaviarne