Parazity okolo nás. Fikcia a skutočnosť.

Neboli to zlé škaredé skutočné parazity, ktoré ovládli prvú tohtoročnú košickú vedeckú kaviareň, bola to naopak veľmi príjemná a zanietená vedkyňa, parazitologička s informáciami o nich. Januárovú vedeckú kaviareň pripravila MVDr. Antolová Daniela, DrSc. z Parazitologického ústavu SAV, v. v. i. v Košiciach, ktorá okrem toho, že je skvelou vedkyňou je aj výbornou rozprávačkou a popularizátorkou, čo si všimli aj naše médiá, keďže okrem viacerých rozhovorov a článkov ju môžete vidieť aj ako expertku pre niektoré otázky v televíznej relácii „Čo ja viem“.

Svoju prednášku začala slovami, že parazity sú zdravie ohrozujúce organizmy, ale na druhej strane vedia byť fascinujúce a veľmi zaujímavé, čo je dôvod prečo sa im s takou radosťou až vášňou parazitológovia venujú. Nasledovala „povinná jazda“, objasnenie základných pojmov parazitológie – čo to parazit je (organizmus, ktorý žije na úkor iného organizmu – hostiteľa), aké typy parazitov poznáme, čo to je hostiteľ, medzihostiteľ, koncový hostiteľ, čo to je hostiteľská špecificita, a podobne.  Nasledovala krátka exkurzia do histórie – parazity boli s ľudstvom späté a prepletené od pradávna. Len dva príklady – symbol lekárov, Aesculapov had ovinutý okolo palice, je pravdepodobne obraz parazita (vlasovec medinenský), ktorý v minulosti trápil ľudí, a tí sa ho zbavovali postupným natáčaním na paličku. Alebo zákaz konzumácie bravčového mäsa má pragmatický dôvod v prevencií nákazy parazitom svalovcom, ktorý sa prenáša tepelne nedostatočne upraveným mäsom infikovaných ošípaných. Veľmi pútavou časťou prednášky bola časť o tom, ako dokážu parazity manipulovať obeť tak, aby sa dostali tam kam potrebujú. Parazity si v procese evolúcie vyvinuli veľmi rafinované a dômyselné stratégie ako ujsť pozornosti hostiteľa, či ho dokonca prinútiť, aby im umožnil dokončiť vývoj. Zase len dva príkladu za všetky – parazit, ktorý má za medzihostiteľa mravca a potrebuje sa dostať do hovädzieho dobytka zmätie nervový systém mravca tak, že ten ráno vylezie na vysoké steblo trávy, tam sa zahryzne a zahryznutý čaká celý deň, čo zvyšuje šance, že bude zjedený pasúcim sa dobytkom. Alebo parazit, ktorý sa zo slimáka potrebuje dostať do vtáčieho organizmu spôsobí modifikáciu tykadiel slimáka tak, že sa zväčšia a vyzerajú ako tučné červíky, čo láka vtákov aby ich zjedli.

Z časti pojednávajúcej o ľudských parazitoch možno dve prekvapivé poučenia – z pásomnice sa nechudne, ale môže byť nepríjemná keď opúšťa organizmus. Mačky, ktoré sú prenášačmi toxoplazmózy, ktorá je nebezpečná pre tehotné ženy, sú infekčné len 2 – 3 týždne za ich život, čo značne znižuje riziko priamej nákazy od týchto zvierat. V dôsledku klimatických zmien sa u nás začínajú vyskytovať parazity, ktoré tu predtým  neboli. Dobrým príkladom sú červy, vlasovce, ktoré napádajú psov. Sú prenášané komármi a najmä druh, ktorý napáda pľúcne cievy a srdce psov začína byť na našom území vážny problém.

Nevyhli sme sa ani zneužívaniu dôverčivosti ľudí na pochybné diagnostické a liečebné metódy. Príkladom je biorezonancia, ktorá je sama o sebe neškodná, len je zneužívaná na diagnostiku často neexistujúcich parazitárnych nákaz a ponúkanie zbytočnej a niekedy nebezpečnej liečby.

O parazitoch sa nehovorilo len v negatívnych konotáciách. Za obdobie našej evolúcie, počas ktorej sme s parazitmi koexistovali sa vytvorila vzájomná rovnováha. V poslednej dobe, keď sme sa naučili parazitov zbavovať a začali sme žiť v čistejších podmienkach, nášmu imunitnému systému, ktorý bol zvyknutý a naladený čeliť parazitom, baktériám a vírusom, niekedy chýba cieľ, a tak sa niekedy obracia a napadá vlastné bunky. Táto tzv. hygienická teória takto vysvetľuje vysoký počet alergií a autoimunitných ochorení, ktoré sa u komunít s nižším hygienickým štandardom v takej miere nevyskytujú. Tieto úvahy sú aj základom terapeutických prístupov, kde býva imunitný systém zamestnávaný neškodným parazitom, aby sa uľavilo od symptómov autoimunitných atakov. Pre lepšie pochopenie a predstavu o parazitoch priniesla Dr. Antolová aj vzorky preparátov a modely parazitov, takže si poslucháči mohli pozrieť ako niektoré parazity vyzerajú v skutočnosti. Tým ale kaviareň neskončila, nasledoval živá diskusia, všetko si môžete prezrieť a vypočuť v pripojenom video zázname.

Videozáznam: (c) Mgr. Martin Bystriansky

© Copyright 2024 Košické vedecké kaviarne